Det är många som är tandläkarrädda eller känner någon som är det. Så pass många som varannan patient är tandläkarrädda och gruvar sig för att gå till en tandläkare, skriver Netdoctor.se. Det är ju synd, då ett tandläkarbesök minskar risken avsevärt att få hål i sina tänder.
"Om rädslan får fortsätta styra så att man inte går till tandläkare alls, eller att man undviker att gå till tandläkare, kommer tänderna bara att bli ännu sämre, vilket förvärrar tandhälsan. Det kan innebära att vid nästa besök, är problemet så mycket större, vilket leder till större ingrepp, som kanske upplevs som ännu mer skräckinjagande."
Sedan har en negativ spiral av dåliga upplevelser satts igång. Då är det bättre att se till att tandläkarbesöken i stället blir början på en positiv spiral av trevliga händelser. Men hur gör man det? Här ger vi några bra tips för att komma till rätta med tandläkarrädslan.
Så kan man bli kvitt tandläkarrädslan
1) Tala om tandläkarrädsla redan när man bokar tandläkartid
Bland det allra bästa som man kan göra, om man lider av tandläkarrädsla, är att berätta om den för den som bokar in patienter till tandläkarmottagningen. Eftersom det är så pass vanligt med tandläkarrädsla, känner antagligen den som bokar in patienter, till någon tandläkare som är duktig på att ta sådana som har en tandläkarrädsla.
På så sätt kan hon, eller han, boka in den som lider av tandläkarskräck så att denne kan få en tandläkare som är duktig på att bemöta de personerna.
"Det är också bra om man berättar för den tandläkare som sedan tar emot, varför man är rädd, vad man är rädd för och be tandläkaren att förklara om det som händer när patienten sätter sig i tandläkarstolen."
Ofta är det känslan av att vara utsatt för tandläkarens olika manicker och apparater – och att de gör ont – som gör att de tandläkarrädda känner obehag inför tandläkaren och kan känna sig utelämnade åt tandläkarens agerande och aktiviteter under besöket.
2) Bra att få alla slags bedövningar som det bara går att få
Den som är rädd för att det ska göra ont, bör få så mycket bedövning som det bara går. Alla har känsliga nerver i munnen som påvekas när en tandläkare undersöker, och borrar i tänderna. Om en patient har varit med om något smärtsamt när patienten har suttit i tandläkarstolen kan det göra att de inte vill gå tillbaka dit – vilket ju är fullt förståeligt. Vem vill frivilligt gå till en mottagning som innebär smärta i munnen? Därför är bedövning enda sättet att bli av med rädslan inför en tandläkare. Numera finns det flera bra och mycket effektiva bedövningar som patienter med tandläkarskräck kan få.
3) Ta med någon som patienten känner sig trygg med
Om rädslan är mycket stor, kan patienten ta med sig en person som denne känner sig trygg med. Det kan göra att det inte känns lika farligt att besöka tandläkaren. När sedan patienten har haft flera positiva upplevelser hos en tandläkare kan det sedan kännas överflödigt att ha med sig ett sällskap till tandläkarmottagningen i fortsättningen.
4) Få KBT-terapi mot tandläkarrädslan
Det finns olika terapier som kan bota olika slags fobier. Så även när det kommer till tandläkarrädsla. KBT är förkortningen för Kognitiv Beteende Terapi, vilket innebär att terpaeuten specifikt arbetar med en patients fobi just för tandläkare och tandläkarbesök i allmänhet. Bit för bit hjälper terapeuten patienten att inte känna rädsla för tandläkarbesöket, tills patienten är helt botad och har blivit av med tandläkarskräcken och vågar gå dit utan rädsla eller obehag.
Vad kan en tandläkare själv göra?
En tandläkare kan bara genom att vara så empatisk som den bara kan, hjälpa till så att patienten som känner tandläkarrädsla så småningom blir av med sin tandläkarskräck.
Ofta kan det finns någon obehaglig upplevelse i barndomen som dröjer sig kvar inom patienten och som ger denna rädsla. Rädslor, liksom andra känslor kan vara ologiska eller irrationella, men det gör dem inte desto mindre. Tvärtom. Om en patient känner obehag och inte vet varifrån obehaget kommer, kan det öka känslan av skräck. Om patienten inte känner sig tvingad att göra varken det ena eller det andra, utan får göra besöken hos tandläkaren i sin egen takt, kan förtroendet för tandläkaren byggas.
Här behöver tandläkaren visa stort tålamod med den som känner tandläkarrädsla. För patienten är det en verklig rädsla, även om det inte är just den tandläkaren som står för obehaget, utan någon tandläkare från tidigare upplevelser.
Andra inlägg
- Myter om dålig andedräkt
- Referensprislista mindre risk för lurendrejeri
- Nya regler för tandvårdsstödet
- Risk för fusk med tandvårdsstöd
- Vilka rättigheter har man som tandvårdspatient?
- Nu syns klasskillnaderna i munnen
- Så undviker du tandsten
- Större kostnad gå akut till tandläkare
- Det händer vid tandvärk