De flesta har säkert varit hos Folktandvården, om inte annat när de var barn.
"Alla barn blir nämligen kallade till Folktandvården, om det inte är så att deras föräldrar aktivt har valt en annan tandläkarmottagning för sitt barn. Ett sådant val innebär att föräldar bör vara mer aktiva, som måste se till så att deras barn blir kontaktade av den valda tandläkarmottagningen och får på så sätt en kallelse till tandläkarundersökning."
De barn vars föräldrar inte har gjort något aktivt val av tandläkare, får en kallelse till undersökning hos Folktandvården som sedan sänder en sådan kallelse varje år tills barnen fyller 23 år, som sedan ska göra egna val av tandläkare.
Vad är Folktandvården egentligen?
Efter det får föräldrarna ett brev där de uppmanas att välja tandläkare för sitt barn, genom att de listar sitt barn hos den tandläkarmottagningen. Utbudet av tandläkare som alla vill bli listade, är stort. Folktandvården hoppas då förstås att föräldrarna ska fortsätta välja Folktandvården för sitt barn. Här har Folktandvården ett försprång då de kallar alla barn som går i skolan till en tandvårdsundersökning, men vad är Folktandvården egentligen? Folktandvården är den statliga tandläkare som drivs av alla offentliga landsting. På det sättet finns Folktandvården över hela landet. Nu är det ju så att alla barn får gratis tandvård, oavsett vilken tandläkare som man väljer att lista sig hos. Väljer man en annan tandläkare åt sitt barn följer den peng som är avsatt för varje barns tandvård med, och den tandläkaren får ersättningen från staten. På så sätt spelar det ingen roll vilken tandläkare som man väljer åt sitt barn.
Det innebär det fria valet av tandläkare
Precis som de pengar som är avsatta för barnen när de går på förskola och skola, där den statliga "skolpengen" följer med barnet oavsett vilken skola som barnet går på, så fungerar tandvården på samma sätt. Oavsett vilken tandläkare som man väljer för sitt barn, följer den statliga "pengen" med och ersätter tandvården för barnet oavsett vilken tandläkare som man väljer. För alla över 23 år fungerar det på samma sätt med högkostnadsskyddet. Väljer man en privat tandläkarmottagning, går det statligt finansierade högkostnadsskyddet in när man överskrider 3.000 kronor per år. Mellan 3.001-15.000 kronor får man statligt ekonomiskt stöd upp till 50 procent av tandläkarkostnaderna, och alla summor över 15.000 kronor ger så mycket som upp till 85 procent av tandvårdskostnaderna. Högkostnadsskyddet går i 12-månadersperioder, så när den är över, betalar du hela summan igen, upp till 3.000 kronor, och så vidare.
Kontrollera alltid tandläkarpriset
"När staten räknar ut tandvårdsstödet som du bör få, går de efter en referensprislista, det vill säga, vad de har räknat ut att ett tandläkarbesök ska och bör kosta. Det innebär för dig som patient, att om din tandläkare tar ett högre pris än referensprislistan, då måste du betala mellanskillnaden själv."
Många känner inte till detta. Det innebär att man som patient alltid bör kontrollera tandläkarens priser och jämföra dem med referensprislistan. Tvärtom, gäller dock inte. Skulle du hitta en billigare tandläkare får du inte tillbaka mellanskillnaden, utan man räknar endast med summan på varje besök. Däremot vinner du ju själv på det, genom att du ju får mer för pengarna helt enkelt.
Andra inlägg
- Myter om dålig andedräkt
- Referensprislista mindre risk för lurendrejeri
- Vad kan tandläkare i Stockholm göra för tandvårdsrädda?
- Nya regler för tandvårdsstödet
- Risk för fusk med tandvårdsstöd
- Vilka rättigheter har man som tandvårdspatient?
- Nu syns klasskillnaderna i munnen
- Så undviker du tandsten
- Större kostnad gå akut till tandläkare
- Det händer vid tandvärk