När man ska göra en tandblekning är först ett tandläkarbesök obligatoriskt. Man bör nämligen alltid fastställa att det går att genomföra en tandblekning. Det finns nämligen fall då man inte bör göra en tandblekning av ens tänder. Det är om man till exempel skulle ha blottade tandhalsar, en tunn emalj på sina tänder eller har andra besvär med dem. Då är det direkt olämpligt att bleka dem. Det är därför som man alltid måste besöka en tandläkare som kan fastställa möjligheten att bleka tänderna. Och när man väl är hos tandläkaren, vem vet bättre hur man ska genomföra en tandblekning än tandläkaren själv?
Allt fler tandläkare bleker tänder
I och med den ökade efterfrågan på tandblekningsbehandlingar har allt fler tandläkare börjat utföra tandblekningar åt sina patienter. De flesta tandläkare varnar också för att bleka sina tänder själv, speciellt om man har tänkt sig bleka dem med tandblekningsprodukter som man har köpt hem på nätet. Att bleka tänderna innebär att man måste använda väldigt starka kemikalier för att åstadkomma någon förändring, och det innebär att man måste ha en kunskap om hur de fungerar – och den saknar de flesta människor. Man kan råka ut för starka biverkningar som man helst inte vill ha, såsom ökad känslighet i tänderna, ilningar och obehagliga reaktioner i slemhinnan. Dessutom är det inte säkert att man får den effekt som man önskar av tandblekningen, utan kan behöva göra om det flera gånger. Därför är det säkrast att göra sin tandblekning hos tandläkaren.
Dessa metoder vanligast
Det finns några olika metoder för att bleka tänderna, som ger lite olika resultat och effekt. Hur bra resultatet blir beror på hur tänderna såg ut innan blekningen, vad missfärgningen beror på och hur man bleker dem. Gemensamt för alla de olika metoderna är den att de alla görs med väteperoxid, som är det slags blekmedel som används generellt sätt till all slags blekning. Till exempel använder man det vid blekning av hår också. Men hur medlet används för att bleka tänderna varierar. I stort sett är det dessa metoder man använder sig av:
Blekning med ljus
Först lägger man på en gel som innehåller väteperoxid. Sedan lyser man med en lampa som innehåller plasmaljus. På så sätt frigör man fria syreradikaler som ska tränga in i tänderna och förstöra missfärgningar i tänderna. Det gör man ungefär 3 gånger under 20 minuter varje gång. Efteråt bör man skölja tänderna med fluorlösning 2 gånger om dagen och undvika kaffe, te, vin och mat med mycket färger (tomater, jordgubbar, rödkål och så vidare).
Blekning med laser
En annan metod som man kan använda sig av är blekning med laser i stället för med plasmaljus. Då börjar man med att först putsa tänderna med en pimpsten och täcker för tandköttet med en skena av plast. Sedan lägger man på en gel med väteperoxid som sedan aktiveras med laser och som gör tänderna varma. Man lyser med laser några gånger under cirka en timmes tid. Efteråt bör man inte äta starkt färgad mat såsom mat med soja, dricka rödvin, kaffe, te och liknande.
Blekning med skena
Detta är en tandblekning som man gör hemma, men en tandläkare måste först göra en bettskena åt en. Tandläkaren gör ett avtryck av lera, som man sedan gör en plastskena av. Skenan fylls sedan med en gel som innehåller väteproxid. Bettskenan lägger man i munnen när man går och lägger sig. Detta görs under 6-8 nätter. Efter eller under behandlingen finns det inga särskilda rekommendationer om vad man ska undvika att äta eller dricka, men man kan själv se till att undvika rödvin, kaffe, te, tomatjuice och mat med mycket färger om man vill förvissa sig om ett bra resultat.
Känner man ett obehag vid någon av dessa tandblekningar, kan man skölja med fluorlösning eller suga på en fluortablett så att obehaget försvinner.
Andra inlägg
- Myter om dålig andedräkt
- Referensprislista mindre risk för lurendrejeri
- Vad kan tandläkare i Stockholm göra för tandvårdsrädda?
- Nya regler för tandvårdsstödet
- Risk för fusk med tandvårdsstöd
- Vilka rättigheter har man som tandvårdspatient?
- Nu syns klasskillnaderna i munnen
- Så undviker du tandsten
- Större kostnad gå akut till tandläkare
- Det händer vid tandvärk